אודות היקב

יקב בנימינה הוקם בשנת 1952 ומקיים מאז מסורת ארוכת שנים של איכות, חדשנות ומגוון.
ביקב מיושמות טכנולוגיות עשיית יין מתקדמות לצד תהליכי ייצור מסורתיים-קלאסיים והשקעות רבות בכרמים ובזני הענבים, המוצגים בקשת רחבה של יינות איכות המתאימים לכל אירוע ולכל חך.

יקב בנימינה הוקם על ידי יוסף זלצר, אשר עלה לישראל עם רצון עז להיות יינן כפי שהיה בארץ הולדתו – הונגריה.
זלצר קבע את מיקומו של היקב באוזר הנחשב כפורה והמשובח ביותר לייצור יין באותם ימים, וקרא לו "אליעז", על שם בנו שנפל במלחמת השחרור.

מקום מושבו של היקב בלב בנימינה חובק היסטוריה חלוצית עוד מתקופת העלייה השלישית. בשנת 1925 הקים הברון רוטשילד מפעל לבשמים, לאחר שפקידיו זיהו את הפוטנציאל הגדול שטמון בשדות פרחי היסמין באזור המושבה. המפעל זכה להצלחה רבה בתחילת דרכו, אך בשל המיתון העולמי בשנות השלושים והמעבר לייצור בשמים סינטטיים, סגר את שעריו בשנת 1937. עם זאת, המרתף שמתחתיו שימש את חברי "ההגנה" כסליק וכמקום מחבוא עד קום המדינה. בשנת 1952 שיקם זלצר את המבנה והקים את היקב לייצור יינות מתוקים וליקרים.

בשנים הראשונות, בתקופה שכל כורמי היין היו תחת הסכם מכירה בלעדי לקואופרטיב "כרמל מזרחי",התערב בן גוריון בעצמו לטובתו של זלצר, על מנת שזה יוכל לרכוש ענבים. כהוקרה, נקראו הליקרים והברנדי שיוצרו ביקב "Hard Nut Liquer", על שמו של בן גוריון, שהיה ידוע כאגוז קשה לפיצוח.

עד שנות התשעים נרכש היקב על ידי גופים ומשקיעים שונים, אך תמיד נותר בבעלות פרטית. ב-1996 השלימו צמד קולנוענים את רכישת היקב, אשר ראו בו את התגשמות ערכי החקלאות, התעשייה והציונות. עד מהרה, ובמשך 14 השנים הבאות, הושקעו משאבים רבים בטכנולוגיות ייצור חדשניות, בהשבחת הכרמים וחומרי הגלם, בהקמת חדר חביות בסטנדרט בינלאומי ובתשתיות נוספות – בדרך להפיכתו ליקב מוביל בישראל. באמצע שנות התשעים גם שונה שמו של היקב מ-"יקבי אליעז" ל"יקבי בנימינה".

באוגוסט 2008 נרכש היקב על ידי קבוצת משקיעים פרטיים שהתחברו לחזון היקב, לערכיו ולפוטנציאל הטמון באיכויותיו. מיום הרכישה ועד היום בוצעו השקעות אדירות בכרמים, בתהליכי הייצור ובהון האנושי.

למעשה, למקום מושבו של היקב היום, בלב המושבה בנימינה, היסטוריה וסיפור, עוד לפני שהפך ליקב. הברון בנימין רוטשילד, שעל שמו קרויה המושבה בנימינה, הקים בשנת 1925 מפעל לבשמים שעתיד להיות מקום מושב היקב.

 

יין טוב מתחיל בכרם


יקב בנימינה עבר כברת דרך ארוכה מהימים בהם הסתמך זלצר על הענבים מאזור בנימינה. היום, יותר משישים שנה אחרי, קולט היקב ענבים שנבצרו בכרמים הפרושים לאורכה ולרוחבה של ישראל: מרמת הגולן, דרך הכרמים המשובחים בגליל העליון (כרם בן זמרה, עלמה ועמק קדש) והגליל תחתון (אזור כפר תבור), דרך אזור הרי ירושלים וכרמי יוסף ועד לכרמים הדרומיים.

אנשי היקב, ובראשם היינן הראשי, מבינים היטב כי יין טוב מתחיל בכרם. משאבים רבים מושקעים על מנת לאתר את חלקות הכרם הטובות באזורים השונים את הכורמים המקצועיים אשר מגדלים את פרי הגפן.